Min referenceramme er primært EFT – Emotionsfokuseret Parterapi. Følg linket og læs mere. Plus enkelte værktøjer fra Imago Parterapi, Gestaltterapi og Chock Traume Terapi.
Jeg arbejder primært i min klinik men også online.
Parterapi kan hjælpe jer, når det er rigtig svært selv at løse op for problemerne i Jeres parforhold.
Følelserne er stærke, I føler jer måske ikke hørt og I taler forbi hinanden. Konflikterne bliver ikke løst, og de gentager sig derfor igen og igen. Skænderierne eller den iskolde tavshed tager til. Nærværet, nærheden og gnisten er for nedadgående.
Det er her parterapi kan hjælpe Jer.
Eksempler på problematikker
- Skænderier, konflikter, dårlig kommunikation
- Fastlåste og tilbagevendende problemer
- Afstand og dårlig kommunikation
- Manglende nærhed og seksualitet
- Jalousi
- Utroskab
- Overvejer skilsmisse
- Problemer med sammenbragte børn
- Småbørnsfamilier, problemer og løsninger
Kærligheden og gnisten i et parforhold er ikke bare noget, der er der af sig selv. De fleste af os kan nikke genkendende til dette: Den var der i starten, og så vågner vi op en dag og er frustrerede og skuffede for hvor blev den af?
Ofte giver man hinanden skylden for problemerne. Når man ikke selv føler sig hørt, er det utrolig svært at have overskud til at høre, hvad den anden har på hjerte. Man forsvarer sig, og der udvikles en magtkamp, som I måske også kender?
Hvad kan jeg som Parterapeut gøre for jer?
- Mit focus er at lytte til jer begge to
- At støtte jer i at bygge bro til hinanden
Mit udgangspunkt er, at I begge to hver på sin måde har prøvet at løse problemerne og jeg opererer ikke med skyld. I er begge to gode nok, og vil hinanden det bedste, ellers var I jo ikke blevet et par i sin tid.
Men der kan opstå problemer i Jeres samspil – i mødet med hinanden. Jeg plejer at sammenligne det med når to musikinstrumenter skal spille sammen. Hver især kan de lyde fint med klare rene toner, men i samspillet skal de både være tro mod det musikinstrument de er, og samtidig være lydhøre overfor det andet instrument.
At forvandle modspil til medspil er parterapiens mål
Det er denne kobling mellem at være tro mod sig selv og samtidig lydhøre overfor hinanden, der kan være svær. Lydhørheden får det svært, efterhånden som man ikke føler sig hørt, set og forstået af den anden.
Vi har alle konflikter, men i parterapi bliver I guidet til at have en konstruktiv dialog omkring svære temaer. At løse konflikterne i stedet for at optrappe dem. Parterapi er en måde at genskabe nærvær, kontakt og gnist.
Sådan foregår parterapien
I parterapien afdækkes hvilke arbejdspunkter I hver især har i forhold til at bibringe Jeres forhold problemer, hvilke glæder I giver hinanden, og hvad I hver især kan arbejde videre med i parterapien. Derved kan I genskabe nærvær, kontakt og nærhed.
- Jeg har focus på at give Jer redskaber til at bibringe Jeres forhold
- nærhed, nærvær, gnist og kærlighed.
- I øver jer i en dialog, hvor forståelse og indlevelse i hinanden er et bærende element.
- I øver jer i konfliktløsning i stedet for at skændes eller lægge afstand til hinanden og I at respektere hinandens forskelligheder
- I øver Jer til at lytte til hinanden i stedet for at afbryde hinanden
- I øver jer i at give til hinanden, så I hver især får noget af det, I har behov for, samtidig med at I giver den anden noget af det, vedkommene har behov for.
- I får hjælp til at løse fastlåste og tilbagevendende mønstre
- I øver jer derhjemme
Hvis I under parterapien støder på problematikker, der har brug for yderligere individuel bearbejdning har I mulighed for at supplere med individuel terapi hver i sær.
Hvor længe skal man gå i Parterapi?
Min erfaring viser, at det i en periode giver de bedste resultater at gå i parterapi en gang om ugen ca 5 – 8 gange. Det giver mulighed for at få det markant bedre, og derefter ca. hver 14. dag for at integrere og konsolidere de nye færdigheder. De fleste har fået det så meget bedre, at de aflutter terapien efter 10 – 15- 20 gange. Enkelte går færre gange og nogle har brug for en del flere gange end det beskrevne.
I begyndelsen føler mange ofte en enorm lettelse over at problematikkerne bliver klare og jeg kommer med bud på, hvad jeg ser, I kan arbejde videre med for at løse problemerne. Det at der er en vej ud af problemerne kan i sig selv være en lettelse, ligesom man troede, at der ikke var en vej tilbage til kærligheden og gnisten.
Nogen kan synes, at det er svært, at problematikkerne ridses op. Så er spørgsmålet ofte: “Hvordan kommer vi så derhen, hvor vi løser problemerne?” Her handler det om at give det hele tid og fortsætte med parterapien. Det tog tid at skabe problemerne, og det tager tid at løse dem. Så mit råd er: “BLIV VED”!
Hvis I skal have udbytte af parterapien, er det som sagt vigtigt, at I kommer regelmæssigt en periode. Forløbet afsluttes typisk når I kan mærke, at I har løst problemerne i Jeres forhold og føler Jer klædt på til at løse kommende konflikter. Konflikter opstår hele livet mellem mennesker og det er ikke problemernes størrelse, der er afgørende, men måden man takler dem på.